Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΖΑΓΟΡΑΣ

πάρε την υπόθεση στα χέρια σου!

Στις 14-12-2010 στο δημαρχείο Τσαγκαράδας συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές εξελίξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ - ΕΕ, της λεγόμενης τρόικας, και με σκοπό την προστασία του εισοδήματος του λαού και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, των λαϊκών κατακτήσεων.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι επίκειται κλείσιμο του υποκαταστήματος ΙΚΑ Ζαγοράς που θα έχει αρνητικές συνέπειες,
 • στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε όλο το Ανατολικό Πήλιο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αφού για να εξυπηρετηθούν θα αναγκάζονται να μετακινηθούν στο Βόλο.
 • σε όλους τους εργαζόμενους και εμπλεκόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα.
 • Στους εργαζόμενους στο ΙΚΑ αφού αναγκάζονται να μετατεθούν σε άλλο κατάστημα
 • Στην συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Η αντιασφαλιστική πολιτική είναι αποτέλεσμα της σχεδιασμένης επίθεσης στα λαϊκά συμφέροντα. Τα «Ταμεία βουλιάζουν» είναι η μόνιμη επωδός κάθε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ειδικά όταν θέλουν να περάσουν αντιασφαλιστικούς νόμους. Αυτό που δε λένε οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου είναι οι λόγοι που τα Ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία οξύνονται χρόνο με το χρόνο.

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Τα ελλείμματα των Ταμείων οφείλονται αποκλειστικά στις αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται και έχουν αποτέλεσμα:
 • τη μη απόδοση από το κράτος των οφειλών του στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ πάνω από 10 δις Ευρώ. Τα χρέη προς το ΙΚΑ προκαλούν οικονομική ασφυξία και στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)
 • Οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων που δεν αποδίδονται ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
 • η μείωση των εργοδοτικών εισφορών,
 • το τζογάρισμα των αποθεματικών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 3 δις. ευρώ έχουν «χαθεί» από την χρηματιστηριακή τοποθέτηση.
 • Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις στον Οργανισμό έφτασαν τις 7.000, εκ των οποίων 4.000 διοικητικοί και οι υπόλοιπες σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό.

Όλα τα παραπάνω έχουν στόχο:
Να λειτουργήσει το ΙΚΑ - ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας - κατά το πρότυπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και να τις ανταγωνιστεί δημιουργώντας προαιρετικά ασφαλιστικά προγράμματα, αλλά και να συγκροτηθούν ευρύτερα Επαγγελματικά Ταμεία.

Τα προβλήματα του ΙΚΑ και γενικότερα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολιτικά και όχι λογιστικά. Η επιλογή της κυβέρνησης και συνολικά της ΕΕ να περικόψουν συντάξεις, να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσουν τις κοινωνικές παροχές και ειδικά τις παροχές Υγείας δε συνδέεται με την οικονομική βιωσιμότητα που επικαλούνται, αλλά είναι ζήτημα στρατηγικής επιλογής προς όφελος του κεφαλαίου.
Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα με τη γενική αύξηση των ορίων ηλικίας σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, όπου δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εισφοροδιαφυγής.
«ώρα ευθύνης για όλους»
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες να παλέψουν ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση του κεφαλαίου και να αγωνιστούν με αιτήματα:
 • Όχι στο κλείσιμο του υποκαταστήματος ΙΚΑ Ζαγοράς
 • Να ασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι, όσοι εμπλέκονται σε οικοδομικές εργασίες και δεν συμπληρώνουν αριθμό ενσήμων. Κανένας ανασφάλιστος εργαζόμενος Έλληνας και μετανάστης.
 • Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας ανέργων και υποαπασχολούμενων οι οποίοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Να ενισχυθεί το υποκατάστημα ΙΚΑ Ζαγοράς με προσωπικό, και να λειτουργήσει οικονομική και οικοδομικοτεχνική υπηρεσία.

Καλούμε σε μάζεμα υπογραφών και παράσταση διαμαρτυρίας στους Τοπικούς φορείς και στη διοίκηση του ΙΚΑ Βόλου.

Ηλεκτρονικές υπογραφές: στο mail  tsaprazis@mycosmos.gr 
Δηλώστε:
Ονοματεπώνυμο , επάγγελμα - ιδιότητα, κατοικία 
π.χ.    
Βασίλης Τσαπράζης, πολιτικός μηχανικός - δημοτικός σύμβουλος, Ζαγορά