Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει η πρόσφατα "πιστοποιημένη" παιδική χαρά στη συν Αγίας Κυριακής Ζαγοράς


Ζαγορά 26.03.2019

Ερώτηση
Των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου
Βασίλη Τσαπράζη &
Τριαντάφυλλο Κουρελά

Προς τον κ Δήμαρχο του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου
Θέμα: Σχετικά με την Πιστοποίηση και λειτουργία της Παιδικής Χαράς της συν Αγίας Κυριακής Ζαγοράς

Η παιδική χαρά που βρίσκεται στη συνοικία Αγίας Κυριακής Ζαγοράς, ενώ πρόσφατα πιστοποιήθηκε και λειτούργησε παρουσιάζει πολλά προβλήματα τα οποία την καθιστούν μη ασφαλή για τα παιδιά σε τέτοιο βαθμό  ώστε να προκαλεί εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο πιστοποιήθηκε και λειτουργεί.

Συγκεκριμένα,

Από τα όργανα που έχουν εγκατασταθεί, η τσουλήθρα της παιδικής χαράς φέρει ακατάλληλες βίδες με έντονες προεξοχές στο κάτω μέρος της που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Ενώ στα περισσότερα σημεία σύνδεσης υπάρχουν πλαστικά προφυλακτικά υλικά, στα σημεία σύνδεσης που βρίσκονται στο κάτω μέρος υπάρχουν αιχμηρές προεξοχές, ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Επίσης αντικαταστάθηκε η παλιά μεταλλική τσουλήθρα καθώς όπως αναφέρθηκε ήταν επικίνδυνη με νέα επίσης μεταλλική τσουλήθρα όμοιου τύπου! Στα σκαλοπάτια της και σε πολλά σημεία κάτω από αυτή, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες καμπύλες που διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των τραυμάτων από πτώση αλλά αιχμηρό τελείωμα του μετάλλου.

Στο περιμετρικό στηθαίο υπάρχουν επικίνδυνες ατέλειες για το απρόσκοπτο παιχνίδι των παιδιών όπως:                                                                                                                                      
  •      Σκουριασμένα σύρματα και καρφιά(!),
  •    Γυμνά καλώδια ή άδεια σπιράλ καλωδίων.
  •      Το   περιμετρικό στηθαίο είναι κατεστραμμένο στην πλευρά που εφάπτεται στην εθνική οδό.
  •      Το κιγκλίδωμα πάνω από το κατεστραμμένο τμήμα του στηθαίου αιωρείται επικίνδυνα, οι βίδες του προεξέχουν επίσης επικίνδυνα. 
  •      Στο περιμετρικό στηθαίο και στο υποστύλωμα προεξέχει επικίνδυνος κατακόρυφος  οπλισμός
  •      Τα καλώδια των φωτιστικών της παιδικής χαράς είναι εκτεθειμένα ενώ η ρευματοδότηση μεταφέρεται μέσω κυπαρισσιού!
  •      Υπάρχει ένα ξύλινο παγκάκι το οποίο είναι πλήρως κατεστραμμένο, ενώ δύο καινούρια παγκάκια και δύο μεταλλικές τραμπάλες κείτονται στο έδαφος και δεν έχουν τοποθετηθεί!
 
Κατόπιν των ανωτέρω και του φωτογραφικού υλικού που σας παρουσιάζουμε προς τεκμηρίωση και καθώς έχουμε επανειλημμένα θέσει το ερώτημα προφορικά σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση παρακαλούμε όπως στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μας απαντήσετε στα κάτωθι: 1.       Έχουν τα παιχνίδια που έχετε εγκαταστήσει πιστοποίηση από αρμόδιο φορέα;2.       Έχει η Δημοτική Αρχή μελέτη για την υφιστάμενη χωροταξικά και την συγκεκριμένη επιλογή οργάνων παιδική χαρά ;3.       Ποιο το αποτέλεσμα της Επιτροπής Παραλαβής του έργου σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών;4.       Σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει την παιδική χαρά με τις απαραίτητες εργασίες που θα διασφαλίζουν την λειτουργία της παιδικής χαράς;5.       Για ποιο λόγο ξαναεπιλέχτηκαν όργανα κατασκευασμένα από μέταλλο αισθητικής παλαιότερων δεκαετιών ενώ σε όλη την Ελλάδα προκρίνονται πλέον σύνθετα παιχνίδια από ξύλο και άλλα πιο φιλικά υλικά στο παιχνίδι των παιδιών, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε παραδοσιακό οικισμό και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει η αισθητική να εναρμονίζεται στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον; Οι Δημοτικοί ΣύμβουλοιΒασίλης ΤσαπράζηςΤριαντάφυλλος Κουρελάς