Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς Μουρεσίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου σε δια περιφοράς συνεδρίαση του σήμερα,  27 Μαρτίου του 2020, εγκρίνει κατά πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα:


«Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου»

Το Δημοτικό Συμβούλιο στέκεται με προσοχή και υπευθυνότητα στις εξελίξεις με αφορμή την πανδημία στη χώρα μας και διεθνώς. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ευθύνη όλων μας, απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Η ατομική ευθύνη όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη αλλά και την ευθύνη του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο να απαιτήσουμε και να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα απέναντι στην εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού.

1.      Γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους. Για το λόγο αυτό στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητούμε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων καθώς και η άμεση παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών υλικών που μέχρι σήμερα στερούνται. Η άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας να λάβει υπόψη την πλήρη λειτουργία του Πολυιατρείου Κισσού και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας. Ζητούμε να ανοίξει το μικροβιολογικό εργαστήριο και να εξοπλιστεί με το απαραίτητο υλικό για τη δωρεάν εξέταση διάγνωσης του κορωνοϊού. Ζητούμε να ανοίξει ο χρόνια κλειστός θάλαμος αυξημένης φροντίδας ασθενών για την ενδεχόμενη δυνατότητα παραμονής ασθενών στο Κέντρο υγείας και την αποσυμφόρηση των ήδη επιβαρυμένων Νοσοκομείων.

2.      Απαιτούμε να μην μετακινηθεί κανένα μέρος του ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς σε Νοσοκομείο του Βόλου ή άλλης περιοχής αλλά αντί αυτού να γίνουν εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.

3.      Η αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με τα ως τώρα μέτρα της κυβέρνησης αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του ανεπαρκούς δημόσιου τομέα της Υγείας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως τις μεγάλες κλινικές και νοσοκομεία να αξιοποιούν τις συνθήκες σαν ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας. Ζητούμε, να επιταχθούν κρεβάτια νοσηλείας, χειρουργεία, εργαστήρια, οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες και όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο.

4.      Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και  Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν υποχρεωτικά με προτεραιότητα οι αντίστοιχες ειδικότητες αυτοαπασχολούμενων γιατρών, που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς  καθώς  πρόκειται για σπουδαίους και καταρτισμένους επιστήμονες.

5.      Να επιταχτούν ξενώνες και ξενοδοχεία στο όρια του Δήμου μας, στα οποία θα μπορούν να μένουν οι υγειονομικοί του Κέντρου Υγείας και ιατρείων του Δήμου μας.

6.      Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και υλικά προστασίας από το κράτος ώστε να στηριχτούν ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Να πληρωθούν τώρα οι εργαζόμενοι του προγράμματος για τα οφειλόμενα από τον 12ο του 2019 και να λάβουν και δώρο Πάσχα το οποίο δεν δικαιούνται! Να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος, με κοινωνικούς λειτουργούς και να περάσουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και  στις δομές του.

7.      Ζητούμε από το κράτος να αναγνωρίσει και άλλους κλάδους εργαζομένων και αγροτών στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου αλλά και γενικότερα, ως πληττόμενους από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και να στηρίξει ανάλογα, με το επίδομα των 800 ευρώ. Για παράδειγμα οι οικοδόμοι, αναγκαστικά έχουν σταματήσει την εργασία τους καθώς έχει διακοπεί η τροφοδοσία με οικοδομικά υλικά. Εκτεταμένη ζημιά και μείωση τζίρου έχουν αγρότες που ασχολούνται με ανθοκήπια, λουλούδια και φυτά, όπως επίσης και μικροεπαγγελματίες. Αγρότες που μετακινούνται στις λαϊκές αγορές κτλ.

8.      Σύγκληση μέσω τηλεδιάσκεψης διευρυμένου δημοτικού συμβουλίου με τους φορείς τουρισμού στη περιοχή μας για την διεκδίκηση και λήψη μέτρων με σκοπό την τουριστική τόνωση της περιοχής, που κινδυνεύει λόγω του κορωνοιού με γενική οικονομική καθίζηση. Πρέπει να υπάρξει στήριξη των επαγγελματιών του τουρισμού καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις και μονάδες μικρής δυναμικότητας και εποχικής λειτουργίας

9.      Το κράτος να αναλάβει να βοηθήσει τις οικογένειες των μαθητών για την εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομής, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α. για τη διεξαγωγή της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας.

10.  Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί θέμα σχετικά με: 
α).Την πληρωμή των εργαζόμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για τα οφειλόμενα από τον 12ο του 2019. 
β). Την απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων και δημοτικών τελών για το επόμενο εξάμηνο σε όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και έχει κλείσει η επιχείρηση τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, camping) σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης.
γ).Την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο των επαγγελματιών που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
δ).Την άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών.











Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
ΥΠΕΡ
Βασίλης Τσαπράζης
Τριαντάφυλλος Κουρελάς
Μαρία Σαμαρά
Απόστολος Κατσιφός 
Λάζαρος Σκόρρας 
Κωνσταντίνος Λάσκος 
Ιωάννης Βαρελόπουλος
Νικόλαος Λαμπαδάρης του Ιωάννη
Επαμεινώνδας Νάσιος 
Αριστείδης Καλαφάτης 
Κωνσταντινιά Βαρσαμή 

ΚΑΤΑ
Κωνσταντινος Μαργαρίτης
Κοντογιώργος Απόστολος
Βασίλειος Ρεπανίδης
Απόστολος Σουλδάτος
Νικόλαος Λαμπαδάρης του Γεωργίου
Ανέστης Αλτίνης
Κωνσταντίνος Βασταρδής
Αναστάσιος Γαρυφάλλου
Μούτος Ιωάννης
Δημήτριος Χιώτης