Σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών (Μάρτης 2017)


ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
Σχετικά με την ανάρτηση των δασικών Χαρτών.                      

 1.       Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί μνημονική δέσμευση την οποία στήριξαν με μια φωνή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και Ποτάμι. Για το λόγο αυτό είναι πρόκληση να εμφανίζονται σήμερα ως «ανήξεροι» και «οργισμένοι» και να ζητάνε την αναστολή σε τοπικό επίπεδο ενώ σε κεντρικό επίπεδο συμφωνούν. Για την ουσία όμως και το περιεχόμενο σιωπούν, διότι συμφωνούνε
.
 2.       Από τον τρόπο σύνταξης και ανάρτησης των δασικών χαρτών φάνηκαν και οι  σκοπιμότητες. Για την εύρεση των δασικών τμημάτων εξετάστηκε αεροφωτογραφία του έτους 1945. H αεροφωτογραφία αν και καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια έχει πολύ χαμηλή ανάλυση καθώς είναι σε κλίμακα 1:42000 περίπου. Δηλαδή, 1εκατοστό στο χαρτί, αντιστοιχεί σε 420 μέτρα στην πραγματικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν μπορείς μόνο από την ψηφιακή ανάγνωση να αξιολογήσεις τον δασικό ή όχι χαρακτήρα μιας έκτασης.

 3.       Επίσης λήφθηκαν υπόψη οι ορθοφωτοχάρτες της ΕΚΧΑ Α.Ε.  περιόδου 2007-2009. Αυτό γιατί επίσης καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια και προσφέρουν ακριβή προσδιορισμό συντεταγμένων. Όμως, οι ορθοφωτοχάρτες της ΕΚΧΑ παρέχουν υψηλή ανάλυση εντός του αστικού ιστού αλλά χαμηλή ανάλυση σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, ενώ ο χρόνος λήψης των φωτογραφιών (καλοκαίρι) με τα δέντρα σε πλήρη ανάπτυξη του φυλλώματος εμποδίζει την αναγνώριση του εδάφους. Συνεπώς δεν μπορείς μόνο από την ψηφιακή ανάγνωση να αξιολογήσεις τον δασικό ή όχι χαρακτήρα μιας έκτασης.

4.       Ο τρόπος προσδιορισμού δασικού ή μη χαρακτήρα μιας έκτασης μέσω της ανάρτησης αφαίρεσε με συνοπτικές διαδικασίες:
i.      την επιτόπια αυτοψία από το οικείο Δασαρχείο. Η επιτόπια αυτοψία λαμβάνει υπόψη τις φυσικές συνθήκες, τη βλάστηση, ενώ ελέγχεται η ευρύτερη περιοχή ως προς την ωφελιμότητα και λειτουργία. 
ii.      Άλλα στοιχεία του δασαρχείου από το αρχείο της υπηρεσίας (π.χ. νόμιμη ή παράνομη εκχέρσωση, άδεια υλοτομίας, κοπής κτλ).
 5.       Συνεπώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών αναπόφευκτα περιέχει συστηματικά και τυχαία σφάλματα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του δασικού ή μη χαρακτήρα μιας έκτασης.

 6.       Η ανάρτηση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα δασικά οικοσυστήματα, αποχαρακτηρίζοντας μεγάλες εκτάσεις γης που είχαν προ του 1945 αλλά έχουν και σήμερα δασικό χαρακτήρα. Υπάρχουν στο Δήμο μας πολλές περιοχές από δασικά συστήματα αείφυλλων πλατύφυλλων  και φυλλοβόλων  πλατύφυλλων που εξαιρούνται από το δασικό χαρακτήρα τόσο του έτους 1945 όσο και σήμερα.

 7.       Αναπόφευκτα, ο ανορθόδοξος αυτός τρόπος  με τη μορφή της ανάρτησης δασικών χαρτών μέσα από την ως άνω διαδικασία δεν αποσκοπεί στην προστασία του δάσους, των δασικών οικοσυστημάτων, προς όφελος του περιβάλλοντος και κατ επέκταση των λαϊκών αναγκών.

 8.       Η ανάρτηση των δασικών χαρτών με την διαδικασία που ακολουθείται σχετίζεται με την ανάγκη επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσα από αλλαγή της χρήσης της γης και την αξιοποίησης της προς όφελος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και ενάντια στις ολοένα διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες.

 9.       Τα προβλήματα που απορρέουν στον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα στην μικρή αγροτιά που έχει μικρό και κατακερματισμένο κλήρο είναι ενδεικτικά του τρόπου ανάρτησης των δασικών χαρτών και του σκοπού της ανάρτησης και χωρίζονται στην περιοχή του Δήμου μας στις εξής περιπτώσεις:
i.      Καλλιεργήσιμες εκτάσεις προ του 1945 και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σήμερα θεωρούνται στην ανάρτηση ως δασικές με αποτέλεσμα να απαιτείται υποβολή της αντίρρησηςii.      Νόμιμες εκχερσώσεις εκτάσεων θεωρούνται στην ανάρτηση ως δασικές με αποτέλεσμα επίσης να απαιτείται υποβολή αντίρρησης. iii.      Περιπτώσεις που παράνομες εκχερσώσεις εκτάσεων εμφανίζονται στην ανάρτηση ως δασικές.
 10.   Τα προβλήματα που απορρέουν στον αγροτικό κόσμο σχετίζονται άμεσα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ μέσω της ΚΑΠ στην αγροτική καλλιέργεια. Βασικός στόχος αποτελεί η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γης, με ενδεχόμενη και την αλλαγή χρήσης της γης. Αυτό συνεπάγεται την μείωση του αριθμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων,  συγκέντρωση του πολυκερματισμένου κλήρου της μικρής αγροτιάς σε λίγους νέο τσιφλικάδες. Αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα που συμβάλλει στο ξεκλήρισμα των αγροτών της περιοχής μας. Ο μονόδρομος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της ΕΕ και των εγχώριων στηριγμάτων αναγάγει σε νόμιμη την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών, των μεγάλων αλυσίδων σουπερ μάρκετ να παίζουν με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, να κερδοσκοπούν με πλαστά και διπλά τιμολόγια, και παράνομη την μικρή αγροτιά που μάχεται για την επιβίωση και  βρίσκεται συνεχώς με τη θηλιά στο λαιμό.

11.   Η μικρή προθεσμία ανάρτησης των δύο μηνών για την οριστική κύρωση υπηρετεί την ανάγκη επιτάχυνσης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της γης. Για το σκοπό αυτό, την μελέτη ανέλαβε ιδιώτης και όχι τα κατά τόπους δασαρχεία.

12.   Για τους παραπάνω λόγους το μοναδικό αίτημα πρέπει να είναι η άμεση απόσυρση της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

13.   Η μετατροπή της γης, από εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, σε κοινωνικό αγαθό προς όφελος του λαού μας  που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών, απαιτεί διαφορετική εξουσία. Απαιτεί εξουσία της εργατικής τάξης με φυσικούς της συμμάχους την μικρή αγροτιά. Αυτή η εξουσία μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος, των δασών και οικοσυστημάτων της χώρας μας ικανοποιώντας παράλληλα λαϊκές ανάγκες για άνοδο της ποιότητας ζωής. Τα δάση, τα οικοσυστήματα, το νερό διαχειρίζονται από την λαϊκή εξουσία ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα όπως είναι σήμερα. 
                                                                 Ζαγορά 12/03/2017