Ανακοινωση της Λαικής Συσπείρωσης Ζαγοράς Μουρεσίου για τις έντονες βροχοπτώσεις (Φλεβάρης 2018)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ      

Ζαγορά 24/2/2018             

 Για τις καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου
Οι ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε περιοχές εντός των οικισμών, σε αγροτικές καλλιέργειες, στο παραλιακό μέτωπο, γενικότερα στις υποδομές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.
Αυτό καθώς με μέσο όρο ετήσιου υετού τα 2000 χιλιοστά η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου αντιμετωπίζει κάθε χρόνο έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς κατολισθήσεις πρανών και την πρόκληση ζημιών.
Οι περιοχές που σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν επισημανθεί στο κράτος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται μικρότερα ή μεγαλύτερα κατολισθητικά φαινόμενα και καταστροφές στις οδικές αρτηρίες και τις υποδομές.
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χρόνια τώρα, κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, ενώ απλόχερα μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι μεγάλες καθώς ενώ γνωρίζει το πρόβλημα για παράδειγμα στο εθνικό οδικό δίκτυο, αρκείται στο μπάζωμα των τμημάτων που έχουν κατολισθήσει μεταθέτοντας το πρόβλημα στις επόμενες βροχοπτώσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά και η αγανάκτηση πλήρως δικαιολογημένη.
Η συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου είναι εντελώς ανύπαρκτη. Οι αύλακες και τα φρεάτια κατά μήκος του δικτύου μπαζωμένα, μεταθέτουν μεγάλες ποσότητες νερού σε περιοχές που δεν έχουν την υδραυλική ικανότητα να παραλάβουν, με άμεσο αποτέλεσμα την πλήρη αστοχία της οδού και την διακοπή οποιασδήποτε κυκλοφορίας με τεράστιες καταστροφές.
Τα δύο βασικά λιμάνια Αγίου Ιωάννη και Χορευτού, καταστραμμένα σε παλιότερες και πρόσφατες κακοκαιρίες με το πρόβλημα της αποκατάστασης τους γνωστό εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Οι συνέπειες στον τομέα του τουρισμού επίσης είναι σημαντικές αφού η υποδομή  είναι καταστραμμένη. Η έκτακτη ενίσχυση δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη.
Χαρακτηρίζουμε πρόκληση την δήλωση του Περιφερειάρχη ότι «η Θεσσαλία είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες και τις καταστροφές».
Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής επίσης είναι τεράστιες, όσον αφορά τις καταστροφές εντός των οικισμών, στις υποδομές, στην αγροτική οδοποιία. Μηδενικό έργο στην πρόληψη από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία μπορούν με τους σύγχρονους κανόνες της τέχνης και της τεχνικής να είναι πλήρως αντιμετωπίσιμα. Αντίθετα ορισμένα μικροέργα που εκτελούνται, όπως αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας με χώμα, χωρίς κατασκευή των απαραίτητων αυλακών  οξύνουν το πρόβλημα καθώς οι δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια που προκαλούν καταστροφές σε σπίτια, καλύβια και καλλιέργειες.
Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι προτάσεις για αντιπλημμυρική προστασία αντιμετωπίζονται συνήθως με ειρωνεία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου εδώ και χρόνια η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν έχει θέση. Αντίθετα συνεχώς από τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και το αστικό κράτος μέσω διάφορων προγραμματων, προκρίνονται συνεχώς αστικές αναπλάσεις και μηδενίζονται τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.
Δεν μπορεί να παραβλεφτεί το γεγονός πως τις συνεχείς βροχοπτώσεις του χειμώνα ακολουθούν διακοπές νερού εξαιτίας έλλειψης το καλοκαίρι λόγω και των αυξημένων τουριστικών αναγκών, ενώ και οι γεωργοί δεν έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους.
Αποδεικνύεται περίτρανα πως η εφαρμογή του Καλλικράτη στην Τοπική Διοίκηση δεν συμβάλει στη λύση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, αλλά αποτελεί εργαλείο για την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Υπηρετεί την επιχειρηματικότητα, την εμπορευματοποίηση, την φοροεισπρακτική πολιτική. Γενικότερα τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, που μπαίνει συνεχώς εμπόδιο στις λαϊκές ανάγκες.
Σήμερα επιβάλλεται να υπάρξει πλήρη καταγραφή των καταστροφών και άμεση αποκατάστασή τους καθώς και ύπαρξη σχεδιασμού με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση του της περιοχής μας.
Πιο συγκεκριμένα, απαιτούμε:
·         Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές στο εθνικό οδικό δίκτυο, με τεχνικά έργα αντιστήριξης, με επεμβάσεις για τη διευθέτησή των υδάτων, την αντιδιαβρωτική προστασία, τη σήμανση, τη διαγράμμιση.
·         Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές εντός των οικισμών, στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, με αντιπλημμυρικά έργα, διάνοιξη των ρεμάτων και επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.
·         Να πραγματοποιηθεί πλήρη αποκατάσταση βλαβών, και οι απαραίτητες επισκευές στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης.
·         Να καταγραφούν οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
 Καλούμε τους του δημότες του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, τη νεολαία, να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους. Όχι άλλος χρόνος χαμένος. ΤΩΡΑ λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.