Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για Ενημέρωση των δημοτών για διαγραφή παλαιών οφειλών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης ακινήτων.


Ζαγορά 20-12-2018
Αίτηση των                                                                                          
Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζαγοράς Μουρεσίου

Βασίλη Τσαπράζη και
Τριαντάφυλλου Κουρελά
Κάτοικοι Ζαγοράς


Προς το Δ.Σ. του Δ Ζαγοράς Μουρεσίου

Θέμα: Να αποτελεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου θέμα προς συζήτηση η «Ενημέρωση των δημοτών για διαγραφή παλαιών οφειλών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης ακινήτων»

Στην τελευταία συνεδρίαση της 18.12.2018 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ Ζαγοράς Μουρεσίου σχετικά με την αναπροσαρμογή των Δημοτικών Τελών εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης θέσαμε το θέμα της απαλλαγής από Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού σε περιπτώσεις οικιών στις οποίες υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης.
 Σε πολλές περιπτώσεις συνδημοτών η διακοπή ηλεκτροδότησης γίνεται λόγω οφειλών, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει διακοπή και τα ακίνητα είναι ακατοίκητα, να καταλογίζονται δημοτικά τέλη επιβαρύνοντας τους δημότες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Στην εν λόγω Συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του ΔΣ. και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους ειπώθηκε εσφαλμένα ότι είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθεί πρώτα η πληρωμή της οφειλής και στη συνέχεια να υπάρξει διακοπή των Δημοτικών Τελών.
Όμως, σύμφωνα με το Άρθρο 222 παρ.2 του Ν. 4555/2018 «Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, κατά το οποίο είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και αυτό δεν χρησιμοποιούταν, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Εφόσον η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση δεν έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποβάλλεται μέσα σε έξι (6) μηνών από αυτήν. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.»


Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε
1. την ενημέρωση της Οικονομικής Υπηρεσίας καθώς και
2. την ενημέρωση των συνδημοτών μας μέσω ανακοινώσεων στο Διαδίκτυο και στους Δημοτικούς Πίνακες για τη δυνατότητα διαγραφής των Δημοτικών Τελών καθώς η προθεσμία υποβολής της δήλωσης ιδιοκτήτη ότι δεν χρησιμοποιείται το ακίνητο εκπνέει 6 μήνες από τη δημοσίευση του Ν4555/2018 δηλαδή την 19/1/2019.
3. Την επ αόριστο παράταση της ως άνω προθεσμίας από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς όπως προκύπτει δεν υπάρχει στοιχειώδης ενημέρωση των δημοτών.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Τσαπράζης
Τριαντάφυλλος Κουρελάς