Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για Λήψη μέτρων Ανακούφισης σε δημότες του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2018»


ΑΙΤΗΣΗ

Των Δημοτικών Συμβούλων
της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζαγοράς Μουρεσίου

Βασίλη Τσαπράζη,
Τριαντάφυλλου Κουρελά

  Ζαγορά 5/11/2018

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ Ζαγοράς Μουρεσίου

(Με σκοπό την Εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη του ερχόμενου Δ. Συμβουλίου και τη λήψη αντίστοιχης απόφασης)

Θέμα: «Λήψη μέτρων Ανακούφισης σε δημότες του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2018»

Έχουν περάσει πάνω από 8 μήνες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2018, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες βλάβες σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας. Οι βλάβες εντοπίζονται στις υποδομές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε περιοχές εντός των οικισμών, σε αγροτικές καλλιέργειες.

Παράλληλα εκτεταμένες βλάβες έχουν υποστεί συνδημότες μας στις ιδιοκτησίες τους με σημαντικότερες τις βλάβες σε οικίες και βοηθητικούς χώρους οικιών καθώς και στον περιβάλλων χώρο. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκόπηκε η πρόσβαση προς τις οικίες, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκαν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί αποκατάσταση της πρόσβασης είτε αυτή αφορά το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, είτε το δημοτικό και αγροτικό. Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με σκοπό απολύτως προσωρινό και για να ικανοποιήσει την πρόσβαση. Μέχρι σήμερα ελάχιστα τεχνικά έργα έχουν εκτελεστεί που αφορούν την σταθεροποίηση πρανών ενώ κανένα έργο δεν έχει εκτελεστεί που να αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, τη διευθέτηση των όμβριων, δηλαδή έργα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία της λαϊκής κατοικίας και των υποδομών του Δήμου μας σε μελλοντικά ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες από τεχνικά κλιμάκια στην περιοχή του Δ Ζαγοράς Μουρεσίου, μεταξύ των οποίων και του Τμήματος συντονισμού Σχεδιασμού και Μελετών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.Κ.Ε.) από τις οποίες αυτοψίες προέκυψαν τα εξής:

·         Πραγματοποιήθηκαν 186 αυτοψίες σε κτίρια του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου μεταξύ 5/3/2018 και 30/4/2018 προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Φλεβάρη 2018.

·         Από το σύνολο των κτιρίων στα οποία πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 156 κτίρια προκύπτουν με βλάβες στην ανωδομή, τη θεμελίωση ή τον περιβάλλον χώρο των κτιρίων, με κυρίαρχες τις καθιζήσεις – κατολισθήσεις πρανών, τον ερπυσμό του εδάφους και την δημιουργία βλαβών στα κτίρια.

·         Από το σύνολο των κτιρίων που πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 81 προέκυψαν ακατάλληλα για χρήση – μη κατοικήσιμα, ενώ σε πολλά από αυτά έχει επισημανθεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος επικινδυνότητας.


Με δεδομένα
·         την μη αποκατάσταση μέχρι σήμερα των απαραίτητων τεχνικών έργων για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν,

·         Την απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης από την επίσημη πλευρά της πολιτείας (Δήμος- Περιφέρεια-Κυβέρνηση) στην περιοχή του Δήμου μας παρόλο που έχει επισημανθεί εδώ και δεκαετίες ότι η περιοχή μας παρουσιάζει έντονες βροχοπτώσεις και συχνά πλημμυρικά φαινόμενα
·         Τη οικονομική δυσχέρεια των συνδημοτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να επισκευάσουν τις ζημιές στις ιδιοκτησίες τους, και ενώ πολλά κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα – ακατάλληλα προς χρήση, οι ιδιοκτήτες τους, μην έχοντας άλλη στέγη η βοήθεια, με κίνδυνο της ζωής τους εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν.

·         Τη φοροεπιδρομή και φορολεηλασία στο λαϊκό εισόδημα που αφορά και την κατοικία, για την οποία τα χαράτσια καλά κρατούν, με ή χωρίς μνημόνια, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΖΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Ζητούμε:

  • 1    Τον μηδενισμό των Δημοτικών Τελών, των τελών  Ύδρευσης, και Ακίνητης περιουσίας σε όλα τα Κτίρια στα οποία πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Δ.Α.Ε.Φ.Κ.Κ.Ε. και διαπιστώθηκε ακατάλληλη χρήση ή γενικά αναφέρθηκαν μη κατοικήσιμα, για χρονικό διάστημα 5 ετών. Ο μηδενισμός να πραγματοποιηθεί με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου στο Δήμο.

  • 2    Τη μείωση στο 20% των παραπάνω τελών σε όλες τις ιδιοκτησίες στις οποίες πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Δ.Α.Ε.Φ.Κ.Κ.Ε. και διαπιστώθηκαν καθιζήσεις ή βλάβες στον περιβάλλον χώρο των κτιρίων. Ο μηδενισμός να πραγματοποιηθεί με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου στο Δήμο.

  • 3    Τον άμεσο έλεγχο από τις υπηρεσίες περιφέρειας ή του αρμόδιου υπουργείου στις περιπτώσεις που επιβάλλεται έλεγχος επικινδυνότητας και τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των βλαβών είτε με απευθείας αποζημίωση είτε με τη λήψη άμεσων τεχνικών μέτρων για την αντιμετώπισή τους.



Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Βασίλης Τσαπράζης
Τριαντάφυλλος Κουρελάς